Feluri neobisnuite de a gati urzicile.

Spread the love

Despre urzica

Originară din Europa, urzica este acum prezentă peste tot in lume datorită calităților sale nutritive și medicinale.

Planta perenă cu șase subspecii diferite este acum prezentă pretutindeni în zonele locuite și are o istorie îndelungată, fiind folosită de aproape toate popoarele.

Crește de la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii octombrie în terenuri umbroase și fertile din jurul caselor sau pădurilor.

Urzica conține cantități semnificative de vitamine, minerale, antioxidanți și clorofilă care o fac un ajutor important în creșterea imunității corpului.

Efectul tonic general al urzicii asupra corpului uman este recunoscut la nivel internațional.

Urzica in alimentatie

In cultura gastronomica a multor popoare sunt incluse retete cu urzici.

In acest articol ne propunem sa va punem la dispozitie 10 feluri de a gati urzicile.

Supa de urzici cu piper colorat.

        Ingrediente:

  • O ceapa medie
  • O lingura de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • 1 cartof mai mare sau 2 mai mici
  • 250 gr urzici proaspete spalate
  • Un cub supa de legume (pui, vita) dupa gust.
  • Sare, piper macinat, suc de lamaie dupa gust

Pentru servit:

-smantana acra si piper colorat

Mod de preparare.

Taiati ceapa si usturoiul si le caliti in uleiul usor incins pana devin translucide.

Adaugati cartoful curatat si taiat cubulete marunte si caliti inca cateva minute.

Agaugati un litru de apa clocotita si cubul de supa.

Mentineti supa in clocote domoale pana cand cartoful e aproape fiert.

Adaugari urzicile spalate si taiate marunt si mai clocotiti putin.Nu fierbeti prea mult pentru a pastra culoarea si calitatile nutritive din urzica.

Asezonati cu sare, piper si suc de lamaie( bors sau otet) dupa gust.

Aceasta supa se poate servi si ca supa crema, trecuta prin blender, dar poate si servita si fara acesasta operatie.

Serviti cu smantana acra (smantana de soia pentru vegetarieni si alergici la lactoza) si piper colorat

 2.Supa de urzici cu alune sau nuci prajite

         Ingrediente:

  • O ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • O lingura de ulei (vegetal, floarea soarelui, masline, rapita)
  • 250 grame cartofi noi curatati
  • 250 grame urzici spalate
  • O lingura de orz perlat
  • Un cu de supa vegetala ( pui, vita) dupa gust
  • Sare
  • Piper

       Pentru servit:

-25 grame alune sau nuci ( optional usor usor prajite) si taiate grosier

 -smantana acra (smantana de soia pentru vegetarieni si alergici la lactoza)

Mod de preparare

Taiati ceapa si usturoiul si le caliti in uleiul usor incins pana devin translucide.

Adaugati 700 ml de apa clocotita si urzicile spalate si taiate .Fierbeti la foc domol pana urzicile sunt facute.

Intr-o alta oala puneti 300 ml de apa si orzul perlat. Fierbeti pana domol 15 minute si apoi adaugati cartofii curatati si taiati cubulete. Fierbeti pana puteti introduce furculita in cartof.

Amestecul cu urzici si ceapa calita se da prin blender apoi se adauga peste cartofi si orz.

Se da in clocot  inca o data.

Se asezoneaza dupa gust cu sare si piper.

Se serveste cu smantana si presarata cu alune sau nuci ( optional prajite) adaugate direct in farfurie

Risotto cu urzici

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 250 gr. orez risotto
  • 150 ml vin alb demisec sau sec
  • 1 cub concentrat de supa ( vegetal, pui, vita)+700 ml de apa
  • 200 gr urzici tinere
  • 50 gr.parmesan sau cedar
  • Sare si piper

       Mod de preparare

       Folositi pentru aceasta reteta o cratita cu fund mai gros.

       Caliti ceapa taiata marunt in uleiul mediu incins pana devine translucida.

       Adaugati orezul si amestecati cateva minute api adaugati vinul.

       Fierbeti domol pana tot lichidul este absorbit amestecand  des.

       Adaugati 700 ml de apa si cubul de supa concentrata.

       Fierbeti aproximativ 15-20 de minute pana lichidul este aproate in totalitate absorbit.

      Adaugati urzicile spalate si taiate.

      Asezonati cu sare si piper dupa gust si mai dati un clocot.

      Adaugati parmezanul( cedar) razuit.

     Poate fi servit ca atare cu salata pentru varianta vegana, sau ca o garnitura alaturi de orice carne sau ciuperci

Tort de urzici

Blat:

2 cani (100g) frunze de urzică tânără crudă (folosiți 4-6 frunze de sus)
¾ cană (200g) unt la temperatura camerei
¾ cană (150g) zahăr granulat
3 ouă mari
2 lingurite extract de vanilie
coajă și suc de ½ lămâie
2 cesti (250g) faina universala (simpla)
2 lingurite praf de copt
½ linguriță sare

Crema de lamaie:

3/4 cană (200g) unt la temperatura camerei
1cana si 3/4 (200g) zahăr pudră pudră
Coaja și suc de ½ lămâie

Decor:

Mure sau alte fructe la alegere

Optional, coaja rasa de lamaie

Instructiuni:

Preîncălziți cuptorul 170 ° C. Ungeți cu unt și tapetati cu faina forma de tort sau imbracati in hartie de copt.
Folosind mănuși de cauciuc, spălați cu atenție frunzele de urzică și îndepărtați orice tulpină. Se pun într-o oala cu apă clocotită și se fierb timp de 3-4 minute. Dupa aceasta procedura nu mai riscati sa va urzicati. Clătiți sub apă rece, scurgeți-le și faceți piure din urzici si sucul de lamaie folosind un blender.
Într-un castron mare, frecati untul și zahărul până obtineti o crema pufoasa. Adaugati ouăle, unul câte unul, apoi  puneti pe rand piureul de urzici cu lamaie, vanilie, si coajă de lămâie.
Adaugati faina cernuta, praful de copt si sarea, amestecand usor cu o spatula.
Puneți amestecul în forma de tort pregătita, nivelați-l, apoi coaceți timp de 35 de minute la 160 de grade sau până când o scobitoare introdusă in blat iese curată. Se răcește 10 min in forma, dupa care se scoat atent, si se aseaza pe un gratar  pentru a se răci complet.


Pentru o crema simpla de lamaie.

Într-un castron mare, frecati untul până devine pufos. Se adaugă zahărul pudra si frecati pana devine spumos. Adaugati treptat zeama de lamaie si la final coaja razalita.

Aceasta este cea mai bazica crema de lamaie, puteti insa folosi orice alt tip de crema de lamaie in functie de gusturile dumneavoastra

Asamblare:

Cand blatul s-a racit total sectionati in 2 parti egale.

Intindeti 2/3 din  crema de unt intre cele 2 parti si acoperiți tortul cu restul de crema. Decorați-l cu mure și coajă de lămâie sau orice alte fructe aveti la indemana.

Tips:

Cand culegeti urzicile, alegeți primele 4 seturi de frunze (sunt mai fragede) și asigurați-vă că folosiți mănuși de cauciuc. Asigurati-va ca culegeti departe de sosele  aglomerate, drumuri și surse de poluare.

Ajustati cantitatea de zahar din crema in functie de preferinte.

Pofta buna!

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *