Despre LIBERTATE, RESPONSABILITATE,MORALITATE si CORUPTIE in presa vinovata de semiesecul Romaniei in drum spre democratie.

Spread the love

Ce este presa?

     Cand vorbim de presa,vorbim de fapt de totalitaea formelor organizate de comunicare spre societate a informatiilor din diferite domenii: politic, economic, sanatate, cultura si arta samd. Aici sunt incluse televiziune, radio, publicatii pe hartie sau on line, bloguri, platforme de socializare, etc

Presa in totalitatea ei este considerata a patra putere in stat dupa cea legislativa, executiva si judecatoreasca.

Ce este libertatea presei?

      Citim cu atentie cum defineste Wilkipedia libertatea presei:”Libertatea presei privește desfășurarea activităților specifice presei de strângere și transmitere de informații de interes public prin intermediul canalelor media, fără intervenția guvernului. Libertatii de expresie i se atribuie, dintr-o perspectivă istorică, un rol esențial în influențarea pozitivă a calitatii vietii cetățenilor, datorită modului în care susține practicile sociale ale democratiei,pietei libere și investigației stiintifice și jurnalistice, responsabile pentru competitivitatea națiunilor.

Libertatea presei este un drept fundamental al omului recunoscut și protejat prin lege in majoritatea statelor moderne. Acest drept este strâns asociat cu libertatea de exprimare și este o componentă a acesteia.

Pentru ca libertatea presei să fie reală, publicul și mass-media necesită acces neîgrădit la informații. Accesul la informații împuternicește publicul să dezvolte o imagine adecvată și să-și formeze o opinie critică și realistă cu privire la societatea în care trăiește și la autoritățile care îl guvernează. Incurajează participarea corect informată a acestui public la chestiunile care îl privesc, prezintă capacitatea să impună transparență la nivelul instituțiilor publice în ceea ce privește gestionarea fondurilor publice și tragerea la răspundere a funcționarilor publici, expunerea și sancționarea corupției și să legitimeze administrația ca serviciu public.

From <https://ro.wikipedia.org/wiki/Libertatea_presei>

     Libertatea presei trebuie insa sa se manifeste astfel incat sa nu propage neadevaruri, sa distorsioneze voit informatia si astfel sa incalce libertatile si demnitatea membrilor societatii. Din acest punct de vedere exista mult de lucru in legislatia romaneasca.

 Este presa vinovata de semiesecul trecerii la o democratie adevarata si o societate sanatoasa a Romaniei?

   Efectele presei aservite politic au fost si sunt cel mai greu bolovan atasat de gatul societatii romanest care se zbate in apele democratiei adevarate.

    Deducem cu tristete ca la noi libertatea de expresie nu a contribuit la influentarea pozitiva a vietii cetatenilor ci din contra. Si atunci care este solutia? Ingradirea libertatii presei? Categoric nu! Dar va trebui sa facem totusi ceva pentu a nu mai trai episoadele Codruta Kovesi, Vlad Voiculescu, rezultate alegerilor parlamentare 2016 si cea ce vedem acum, un alt inceput de cruciada impotriva ministrilor USR PLUS. Daca ne uitam putin inapoi si analizam atacurile concertate care au avut loc impotriva lui Klaus Iohannis la inceputul primului mandat, unele dintre ele de-a dreptul copilaresti (episodul cu paltonul), vom constata ca singurul lor efect a fost demobilizarea electoratului de dreapta la alegerile care au urmat. Ce a generat aceste atacuri? Un cumul de factori nefericiti. De la presa aservita PSD era de asteptat, dar cealalta presa, care se pretindea independenta, de ce a facut-o? Probabil Klaus Iohannis nu a stiut sau nu a dorit sa aiba o colaborare mai stransa cu presa, iar aceasta, in dorinta de razbunare, si de a-si arata puterea, nu au calculat efectele pe termen lung, care au ricosat in electoratul de dreapta, si nu l-au afectat prea mult pe presedinte.

Efectele pe termen lung al cruciadelor din presa

Asta ar trebui sa judece media romaneasca inainte de a porni o cruciada de genul celei impotriva lui Voiculescu. Aici nu e vorba de un om, nu e vorba de un partid, e vorba de sperantele societatii care se leaga de aceste persoane sau formatiuni politice.

     Actualul atac impotriva USR PLUS va avea acelasi rezultat, caci ne place sau nu, de politicienii acestia, tineri si fara experienta, se leaga mult din sperantele electoratului de dreapta. Ceea ce presa ar trebui sa inteleaga este ca acest electorat sigur nu se va intoarce la PNL, nici la PSD. O parte se va pierde iar cealalta parte se va reorienta spre partidele extremiste…iar acesta este un adevarat pericol.

Putem si mai ales avem datoria sa schimbam presa si sa schimbam viitorul Romaniei

  Exista o coordonata in aceasta ecuatie care ar trebui sa aiba un impact asupra calitatii presei. Nivelul de educatie al societatii si gradul de implicare al acesteia in amendarea continutului editorial si sanctionarea esecurilor din presa. Asteptarile unui public educat si cu bune intentii ,care sa poata identifica efectele campaniilor de presa subordonate politicului, ar trebui sa corecteze unele derapaje si sa curete oarecum o parte din presa care emite pretentii de libertate si independenta.

E timpul pentru societate sa se implice pentru a ajuta Romania sa devina o democratie in adevaratul sens al cuvantului si pentu ca istoria sa nu se mai repete. Avem presa si clasa politica pe care le meritam.

Romania are o singura sansa, sa invatam noi ca societate si presa, sa folosim politicienii in slujba binelui general, si nu sa foloseasca politicul, presa si categoriile uneori privilegiate si alteori defavorizate, in slujba binelui lor personal.

  3 May  Ziua Mondiala a Libertatii Presei….ar trebui sarbatorita sau nu in Romania?

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *