Sanatos sau bolnav?

Spread the love

Unde se află granița?

Ce înseamnă termenul sănătos? Dacă trebuie să ținem cont de Organizatia Mondiala a Sanatatii, sănătos înseamnă „bunăstare fizică, mentală și socială completă – și nu doar absența bolii sau a infirmității”. sau conform Wikipedia: „Sănătatea este o stare de bunăstare fizică, mentală și socială în care boala și infirmitatea sunt absente”. 

      În același timp, dacă este de crezut  https://www.sciencedaily.com  care citează din The Lancet: „Doar una din 20 de persoane din întreaga lume (4,3%) nu a avut probleme de sănătate în 2013, cu o treime din populația lumii (2,3 miliarde de persoane) care se confruntă cu mai mult de cinci afecțiuni, conform unei noi analize majore din Studiul Global Burden of Disease (GBD) 2013 ”. tendințele privind sănătatea și dizabilitățile din întreaga lume între 1990 și 2013.

     Este un studiu vechi, dar nu cred că situația s-a schimbat prea mult de atunci. Deci ar trebui să deducem că umanitatea este mai degrabă nesănătoasă decât sănătoasă? Nu poate fi adevărat. Asa, deci?!?

Înainte de trecerea frontierei

      În versiunea pentru consumatori a  https://www.msdmanuals.com/home/fundamentals/the-human-body/anatomy-and-disease , putem citi „Corpul uman este remarcabil de bine conceput. Majoritatea organelor sale au o mare capacitate sau rezervă suplimentară: pot funcționa în mod adecvat chiar și atunci când sunt deteriorate. De exemplu, mai mult de două treimi din ficat trebuie distruse înainte de apariția unor consecințe grave și o persoană poate trăi de obicei cu un singur plămân sau cu un singur rinichi. Alte organe pot tolera puține daune înainte ca acestea să funcționeze defectuos și să apară simptome. ”

       Poate ar trebui să ținem cont de acest lucru și să facem o graniță mai clară între disfuncționalitate și daune ireversibile. Fiecare dintre noi are un corp unic care reacționează diferit la condiții similare. Nu ar fi o abordare mai optimistă să consideri o persoană sănătoasă care trăiește experiența unui anumit tip de disfuncționalitate?

  Este important sa identificam orice disfuncționalitate a orcarui organ, într-un stadiu incipient, astfel încât să le putem controla. Avem nevoie să ne cunoaștem și să ne ascultăm propriul corp. Cât de pregătiți suntem să identificăm unele semnale când ceva nu merge bine? Majoritatea oamenilor se bazează strict pe medic pentru a le spune când se îmbolnăvesc, dar intarzie consultul. O astfel de atitudine are de foarte multe ori rezultate fatale. Educația despre sănătate ar trebui să fie răspunsul.

Despre educația pentru sănătate 

     Așa cum este situația acum, la nivel mondial, există o lipsă de educație generală în ceea ce înseamnă funcționarea corpului. Cu excepția profesioniștilor din domeniul medical, marea populație nu are suficiente cunoștințe generale fiziologice și anatomice pentru a putea surprinde un stadiu incipient al disfuncționalității corpului, care să ii trimita la doctor in timp real.

    Cred cu tărie că acest tip de abordare ar contribui la prevenirea multor boli, salvarea multor vieți și reducerea costurilor sistemului medical. Există inca foarte multe tari, unde numărul profesioniștilor din domeniul medical este foarte scăzut pe milionul de locuitori.In consecinta aceste populatii nu pot beneficia de o ingrijire medicala adecvata, precoce, pentru evitarea si controlul evolutiei de la o disfunctionalitate a unui organ la o boala de multe ori fatala.

     Includerea, obligatorie, a unor discipline de educație generală pentru sănătate în școli ar putea fi o idee bună.

De asemenea, ar putea fi benefic pentru companiile din domeniul asigurătorilor de sănătate să reducă rata pentru persoanele care sunt de acord să țină la zi jurnale medicale. Procedând astfel, populația poate fi mai conștientă de sănătatea sa și poate surprinde orice problemă într-un stadiu incipient.

You may also like...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *