Tort de urzici
Inca este primavara si ne putem bucura de binefacerile ei,urzicile fiind una dintre ele.
Si pentru ca aduc foarte multe beneficii organismului ar fi bine sa le adaugam in alimentatie intr-un mod cat mai placut.
Si m-am gandit sa completez articolul „Feluri neobisnuite de a gati urzicile „ cu reteta unui tort deosebit.
Sigur este cel mai ciudat tort, dar veti fi surprinsi sa descoperiti ca este de fapt foarte gustos si racoritor, cu o aroma de lamaie si o culoare de un verde deosebit.
Veti descoperi astfel un mod mult mai placut de a adauga urzicile in alimentatie.
Aveti mai jos reteta.
Ingrediente:
Blat:
2 cani (100g) frunze de urzică tânără crudă (folosiți 4-6 frunze de sus)
¾ cană (200g) unt la temperatura camerei
¾ cană (150g) zahăr granulat
3 ouă mari
2 lingurite extract de vanilie
coajă și suc de ½ lămâie
2 cesti (250g) faina universala (simpla)
2 lingurite praf de copt
½ linguriță sare
Crema de lamaie:
3/4 cană (200g) unt la temperatura camerei
1cana si 3/4 (200g) zahăr pudră pudră
Coaja și suc de ½ lămâie
Decor:
Mure sau alte fructe la alegere
Optional, coaja rasa de lamaie
INSTRUCȚIUNI:
Preîncălziți cuptorul 170 ° C. Ungeți cu unt și tapetati cu faina forma de tort sau imbracati in hartie de copt.
Folosind mănuși de cauciuc, spălați cu atenție frunzele de urzică și îndepărtați orice tulpină. Se pun într-o oala cu apă clocotită și se fierb timp de 3-4 minute. Dupa aceasta procedura nu mai riscati sa va urzicati. Clătiți sub apă rece, scurgeți-le și faceți piure din urzici si sucul de lamaie folosind un blender.
Într-un castron mare, frecati untul și zahărul până obtineti o crema pufoasa. Adaugati ouăle, unul câte unul, apoi puneti pe rand piureul de urzici cu lamaie, vanilie, si coajă de lămâie.
Adaugati faina cernuta, praful de copt si sarea, amestecand usor cu o spatula.
Puneți amestecul în forma de tort pregătita, nivelați-l, apoi coaceți timp de 35 de minute la 160 de grade sau până când o scobitoare introdusă in blat iese curată. Se răcește 10 min in forma, dupa care se scoat atent, si se aseaza pe un gratar pentru a se răci complet.
Pentru o crema simpla de lamaie.
Într-un castron mare, frecati untul până devine pufos. Se adaugă zahărul pudra si frecati pana devine spumos. Adaugati treptat zeama de lamaie si la final coaja razalita.
Aceasta este cea mai bazica crema de lamaie, puteti insa folosi orice alt tip de crema de lamaie in functie de gusturile dumneavoastra
Asamblare:
Cand blatul s-a racit total sectionati in 2 parti egale.
Intindeti 2/3 din crema de unt intre cele 2 parti si acoperiți tortul cu restul de crema. Decorați-l cu mure și coajă de lămâie sau orice alte fructe aveti la indemana.
Tips:
Cand culegeti urzicile, alegeți primele 4 seturi de frunze (sunt mai fragede) și asigurați-vă că folosiți mănuși de cauciuc. Asigurati-va ca culegeti departe de sosele aglomerate, drumuri și surse de poluare.
Ajustati cantitatea de zahar din crema in functie de preferinte.
Pofta buna!
Reteta preluata de la :https://veggiedesserts.com